Cápauszonyleves
Misaki&Ayame&Kimiko 2009.07.01. 09:23
Nah, ilyet nem mindenki tud csinálni!
Hozzávalók:
- Tizenöt deka elõkezelt cápauszony
- Négy deci hideg víz
- Egy kanál sütõpor
- Két kanál sherry
- Fél kávéskanál só
- Csipetnyi bors
- Két kanál olaj
- Egy zöldhagyma, egészen apróra vágva
- Egy liter csirkehúsleves
A tengeri ragadozóhal uszonya frissen legföljebb „odahaza, Kínában használatos. Európába vagy elõkezelt formában, vagy pedig kezeletlenül, de szárítottan érkezik. Ez utóbbi még így is elég szép darab, tehát jobb az elõbbit vásárolni - csaknem minden kínai fûszeresnél kapható Bécsben, Párizsban, Amszterdamban. Úgy néz ki, kis, huszonöt dekás dobozában, mintha valami fényes, szõke szõrcsomó volna. Természetesen fõzés elõtt legalább fél napig áztatni kell, ilyenkor zselészerû lesz.
Elõkészítés: a megáztatott uszonyt legalább tízszer kell átmosni hideg vízben, hogy minden idegen részecskét eltávolítsunk a meglepõen puha húsból. Négy deci vizet összekeverünk a sütõporral, ebben egy órán át fõzzük a cápauszonyt, majd újra átmossuk, leszûrjük.
Fõzés: a húslevest fölforraljuk, beletesszük a cápauszonyt és másfél órán át fõzzük. Hozzátesszük a sót, borsot és sherryt, újabb fél órát fõzzük. Végül belekeverjük az olajt és a zöldhagymát. Ez a cápauszony alap-leves; számos változata van, csirkehússal, gombával, kínai kellet dúsítva.
UI: Ilyet ne csináljatok... Csak a szemetek falatozzon a receptböl...
Tudtátok, hogy egy cápát kifognak azért, hogy mi emberek megegyük egy pici testérszét, az uszonyát...
Ráadásul a cápák élnek, amikor megcsonkitsák őket.
Azután nem altassák el őket, hanem szenvedve visszadobják őket a vizbe... A sós viz marja a sebeiket, s hamarosan el is pusztulnak a kinoktól... Ha egy cápa mégis kibirná a kinokat, éhen pusztul... Vagy rövidesen egy másik cápa falja fel...
UI:By Ayame
|